Sushi Go!

Kortspelet Sushi Go! är ett fartfyllt familjespel med enkla regler. Kombinera ingredienser på bästa sätt för att bli sushimästare. Din nigiri ger tre gånger så många poäng om du lyckas doppa den i wasabi. Sushi Go har tre spelrundor. I varje runda får ni dra kort, välja vilka ingredienser ni sparar och vad ni ska skicka vidare. Det gäller att inte ge motståndarna de kort de behöver – och att ha plats kvar för efterrätt.

Sushi Go!
Testa att spela Sushi Go! och Sushi Go Party!

Kort fakta om Sushi Go!

Sushi Go! är ett sällskapsspel i fickformat som blivit mycket populärt sedan det släpptes 2013. Det levereras i en nätt litet plåtask, som är lätt att slänga ned i väskan på väg till festen eller inför semestern. Spelutvecklare är australiensaren Phil Walker-Harding, som ligger bakom många populära spel.

Antal spelare: 2–5
Lämplig ålder: 8 + år
Tidsåtgång: Cirka 15 minuter
Speltyp: Kortspel

Korten i Sushi Go!

Kortleken i Sushi Go innehåller 108 spelkort. Korten är:

  • 14 tempura
  • 14 sashimi
  • 14 dumplings
  • 12 med 2 makirullar
  • 8 med 3 makirullar
  • 6 med 1 makirulle
  • 10 salmon nigiri
  • 5 squid nigiri
  • 10 egg nigiri
  • 10 dessert/pudding
  • 4 chopsticks/ätpinnar

Förberedelser i Sushi Go!

Hur många kort ni delar ut beror på antalet spelare:

  • 2 spelare får 10 kort var
  • 3 spelare får 9 kort var
  • 4 spelare får 8 kort var
  • 5 spelare får 7 kort var

Resterande kort läggs åt sidan. Ta också fram papper och penna och utse någon som för protokoll och räknar poäng.

Så här spelar ni en runda Sushi Go!

Sushi Go! spelas i tre rundor. Samtliga spelare plockar upp sina kort, väljer ett kort att behålla och lägger det dolt (med baksidan uppåt) framför sig. När alla valt vänder ni upp korten och lägger dem synliga framför er på bordet.

I Sushi Go! vill du spara alla godbitar för dig själv, medan motspelarna får resterna. När ni valt vad ni vill spara skickar ni därför de kvarvarande korten till spelaren till vänster, utan att visa övriga spelare.

Från er nya hand väljer ni ett nytt kort som ni lägger framför er på samma sätt som tidigare. Fortsätt likadant tills alla kort är utlagda. När ni fått det sista kortet från grannen till höger räknar ni samman värdet av alla korten på bordet och för in poängen i protokollet.

Dela ut kort på samma sätt och spela igen, tills ni spelat totalt tre rundor. Den som har samlat ihop mest poäng är sushimästare!

Kort Sushi Go!
Det gäller att välja rätt bland de rätter som serveras.

Så här räknar ni poäng i Sushi Go!

Det som gör Sushi Go! lite klurigt – och roligt – är kombinationerna som ger korten olika värde. Tur är definitivt en tillgång, men det kan också vara bra att kunna bedöma sannolikhet och att väga de olika kombinationernas värde mot varandra. Längst ned på varje kort hittar du en liten påminnelse för hur poängen räknas för just det kortet, vilket underlättar.

Tempura

De små friterade bitarna tempura är inte värda något om du bara har ett tempurakort, men två tempurakort tillsammans är värda fem poäng.

Sashimi

Varken en eller två sashimi ger dig poäng. Om du däremot får tre sashimi ger de dig hela tio poäng.

Dumpling

Dumplings är små fyllda degknyten som du vill ha många av, eftersom poängen ökar progressivt:

  • En dumpling ger en poäng.
  • Två dumplings ger tre poäng.
  • Tre dumplings ger sex poäng.
  • Fyra dumplings ger tio poäng.
  • Fem dumplings ger femton poäng.

Egg nigiri

Denna bit med ägg och ris ger dig ett poäng.

Salmon nigiri

Laxbitarna ger dig två poäng.

Squid nigiri

Bläckfiskbitarna ger dig tre poäng.

Wasabi

Den starka pastan wasabi är inte värd något på egen hand, men tredubblar poängen från en nigiri.

Wasabin måste ligga på bordet först, före nigirin. Om du har ett wasabikort framför dig på bordet och väljer att spara en nigiri (ägg, lax eller bläckfisk) måste du lägga nigirin på wasabin för att visa att du valt att tredubbla poängen på just det kortet. Du kan alltså inte lägga en nigiri bredvid en wasabi i hopp om att du ska få en nigiri med mer poäng senare.

Ett wasabikort kan bara användas med en nigiri, men du kan ha flera sådana kombinationer. Om du i slutet av rundan har wasabi på bordet utan nigiri ger det inga poäng.

Chopsticks

Chopsticks, ätpinnar, ger dig möjlighet att spara två kort i en framtida omgång. När du vill använda ätpinnar som du har på bordet väljer du ett kort att lägga ut tillsammans med övriga spelare som vanligt, men innan alla vänder upp sina kort ropar du ”Sushi Go!”och tar ytterligare ett kort från handen som du byter ut mot ätpinnarna. Först därefter vänder alla spelare upp sina kort.

Kortet med ätpinnarna följer med när du passar handen vidare till nästa spelare. Du kan ha fler än ett kort med ätpinnar på bordet, men får bara använda ett kort per omgång.

Makirullar

Det finns kort med både en, två och tre makirullar. Poäng går till den som har flest rullar, alltså inte kort, i slutet av varje runda. På så sätt är ett kort med tre makirullar värt mer än ett kort med en makirulle. Även en makirulle kan dock bidra till att du får flest rullar.

Den spelare som har flest rullar får sex poäng, medan den som har näst flest rullar får tre poäng. Om två spelare delar på förstaplatsen får de tre poäng var, och inga poäng delas ut för andra platsen. Om det i stället är två spelare som delar på andraplatsen får de en poäng var.

Dessert

Desserten, eller puddingen, är de enda kort som ni sparar mellan rundorna. Det gäller att lämna plats för denna söta avslutning, eftersom den spelare som efter sista rundan har flest puddingkort får sex poäng. Om två spelare delar på puddingvinsten får de tre poäng var.

Om ni är fler än två spelare förlorar dessutom den spelare som har minst antal puddingar sex poäng. Även här delar ni på poängen om två spelare har lika många puddingar. Om ni är bara två spelare delar ni däremot inte ut några minuspoäng.

Sushi Go! kort
I kortens nederkant finns påminnelse om hur poängen räknas.

Variant på Sushi Go! för två spelare

Om ni är bara två spelare förlorar Sushi Go! lite av strategidelen, eftersom ni vet med säkerhet vilka kort motståndaren får. En lösning på det är därför att dela ut kort även till en låtsasspelare, en ”dummy”. Dummyns hög lägger ni mellan er, eftersom ni båda kommer att spela med de korten.

I en omgång får du dra det översta kortet ur dummyns hög. Du väljer sedan bland alla dina kort ut två kort att spara – ett för dig själv och ett för dummyn. Motståndaren väljer ett kort från sin hand som vanligt. Ni vänder därefter upp de valda korten, byter hand med varandra, medan dummyhögen ligger kvar mellan er.

Nästa omgång är det motståndarens tur att dra och spela dummyns hög, medan du spelar som vanligt. Ni fortsätter turas om att spela dummyns hög tills alla kort är slut.

Förutom att ni turas om att spela dummyhögen spelar ni precis som vanligt. Efter varje runda räknar ni poäng, även för dummyn. Vem som vinner står klart efter tre rundor.

Maxa utmaningen med Sushi Go Party!

Om du gillar att räkna kort är uppföljaren Sushi Go Party! ett roligt alternativ, eftersom det har fler kort med olika funktioner. Sushi Go Party tillåter också att ni är ända upp till åtta spelare, och kan ta upp till 40 minuter.

Spelidén är densamma som i Sushi Go! Även här spelar ni tre rundor och räknar samman poängen i slutet av varje runda utifrån de kombinationer ni plockat ihop, medan desserten räknas först på slutet. Den stora skillnaden är att ni varje gång ni spelar får välja vilka av de många korten ni ska spela med. På så sätt kan spelet kännas helt nytt från en gång till en annan.

I Sushi Go Party! behöver heller ingen föra protokoll. I stället spelar ni på en spelplan som hjälper er hålla reda på poängen.

Sushi Go Party! spelplanen
I Sushi Go Party flyttar ni pjäser på spelplanen för att hålla reda på poängen.

Förberedelser i Sushi Go Party!

Ställ ut spelplanen mellan er. Om det är första gången ni spelar Sushi Go Party! sorterar ni korten utifrån sort och lägger dem i de olika facken i lådan. Låt sedan varje spelare välja en spelpjäs som ni ställer vid utgångsläget på spelplanen, noll poäng.

Nu är det dags att välja vilka kort ni ska använda den gången. Utgå gärna ifrån menybrickorna som ger riktlinjer för vilka kombinationer av kort som ger ett balanserat spel. Senare, när ni spelat några gånger, kanske ni vill pröva andra kombinationer. Då bör ni tänka på att välja 1 sorts rolls, 3 sorters appetizers, 2 sorters specials och 1 sorts dessert. Nigiri ska alltid vara med.

Observera att korten menu och special orders inte ska användas när ni är sju–åtta spelare, och att spoon och edamame inte ska användas när ni är bara två spelare.

Spela med fler kort i Sushi Go Party!

Spelet går att variera mer i Sushi Go Party eftersom ni kan välja vilka kort ni ska spela med. Olika kort kräver olika strategier, och det är därför troligt att ni kommer att föredra olika kort. När du spelat några omgångar har du troligen hittat dina favoriter.

Korten delas in i fem kategorier.

Nigiri

Sushi Go Party innehåller 15 nigiri som alltid ska vara med. De fungerar precis som i Sushi Go!

Sushi rolls

Här finns också tre olika kategorier av rolls, 12 vardera av maki, temaki och uramaki.

  • Maki fungerar som i Sushi Go!
  • Temaki: Flest temakikort ger 4 poäng medan den som har minst antal temakikort får minus 4 poäng. Om två spelare har lika många eller lika få kort får båda poäng eller poängavdrag.
  • Uramaki: Först till minst 10 uramakisymboler får 8 poäng direkt. Flytta spelpjäsen, och lägg bort korten. Nästa spelare som når 10 uramakisymboler får 5 poäng, och den tredje spelaren som når 10 uramaki får 2 poäng. Om flera spelare når 10 uramaki i samma omgång går poängen till den som har flest uramakisymboler. Har de däremot lika många symboler får båda poäng, och nästa steg i poängräkningen skippas. (Det betyder att om två spelare båda har 12 uramakisymboler i en omgång får båda 8 poäng, och nästa spelare som når 10 uramaki i rundan får 2 poäng.) Pjäsen flyttas alltid direkt i omgången, och de räknade uramakikorten läggs bort. Lägg gärna korten uppåtvända i separata högar, för att lättare hålla reda på hur många poäng som delats ut. Om inte alla poäng delats ut för uramaki i slutet av en runda går poängen till den som har flest uramaki.

Appetizers

Det finns 8 vardera av de olika aptitretarna:

  • Dumplings fungerar precis som i Sushi Go!
  • Edamame används endast vid 3–8 spelare, och är perfekt snack att dela med sina vänner. Varje edamamekort ger 1 poäng för varje motståndare som har edamamekort. Om du har tre edamame och två av dina motståndare har något eller några edamamekort får du totalt 6 poäng för dina edamamekort.
  • Eel – ålen är inte god vid första tuggan, men vinner i längden. Om du har bara ett ålkort åker du på minuspoäng, – 3. Två eller fler ålkort ger dig däremot 7 poäng.
  • Onigiri – dessa ljuvliga risbollar kommer i fyra olika former; cirkel, triangel, kvadrat och rektangel. Ju fler former du har, desto fler poäng får du. En variant ger dig 1 poäng, två varianter ger dig 4 poäng, tre olika former ger dig 9 poäng och fyra olika former genererar hela 16 poäng.
  • Miso soup – alla vill ha misosoppan för sig själv. Om en misosoppa spelas i en omgång ligger den kvar på bordet och ger i slutet av rundan 3 poäng. Skulle däremot flera spelare spela misosoppa i samma omgång vänds de bort direkt och ingen får poäng. Du kan däremot använda flera misosoppor under en runda.
  • Sashimi fungerar precis som i Sushi Go!
  • Tempura fungerar också precis som i Sushi Go!
  • Tofu är bra för dig, men för mycket får dig att må illa. En tofu ger dig 2 poäng, två tofu ger dig 6 poäng, men skulle du få tre eller fler tofu blir du utan poäng.

Specials

Spelet har tre vardera av:

  • Chopsticks fungerar som i Sushi Go!
  • Soy sauce ger 4 poäng per sojakort till den som har flest olika bakgrundsfärger. Även sojakorten räknas, desserter endast om de lagts i den aktuella rundan. Har flera spelare lika många bakgrundsfärger får samtliga poäng.
  • Tea ger poäng för din största serie av en bakgrundsfärg. Har du exempelvis 1 wasabi, 1 squid nigiri och 2 salmon nigiri och de fyra gula korten är din största serie får du 4 poäng.
  • Menu använder ni vid 2–6 spelare. Menykortet är bra när du inte gillar det som serveras. Det låter dig dra fyra kort ur högen. Välj ett kort som du spelar, och lägg tillbaka de övriga tre och blanda leken. Menykortet läggs åt sidan.
  • Spoon använder ni vid 3–8 spelare. Skeden låter dig ta ett kort från andra spelare. När ni vänder upp korten ropar du ”Spoon!” och säger vilket kort du vill ha. Du kan välja ett specifikt kort eller en kategori, exempelvis 3 maki rolls eller bara maki rolls. Spelaren till vänster om dig kontrollerar om hen har kortet, om inte går frågan till nästa spelare.
    Skeden ger du sedan till spelaren som gav dig ditt önskade kort. Har ingen spelare det efterfrågade kortet lägger ni bort skeden till nästa runda. En oanvänd sked på bordet är värd 0 poäng.
  • Special order använder ni vid 2–6 spelare. Lägg kortet på ett kort du redan har för att kopiera kortet under.
  • Takeout box ratar tidigare valda rätter. När du spelar matlådan får du vända kort så de får baksidan upp. De blir därefter värda 2 poäng. Matlådekortet läggs åt sidan till nästa runda. En special order med vänt kort under räknas fortfarande som det kort det ursprungligen kopierade.
  • Wasabi fungerar som i Sushi Go!

Desserts

Det finns 15 vardera av de olika desserterna:

  • Green Tea Ice Cream är gott. Glass i stora lass är extra bra. Om du har upp till tre kort med Green Tea Ice Cream får du 0 poäng, men har du minst fyra glasskort får du 12 poäng.
  • Pudding fungerar som i Sushi Go!
  • Fruit kommer i form av watermelon, orange och pineapple. Här vill du ha minst en av varje, och gärna flera av samma sort. Ett kort av en fruktsort ger dig nämligen 0 poäng, två ger dig 1 poäng, tre ger dig 3 poäng, fyra ger dig 6 poäng och fem ger dig 10 poäng. Saknar du en frukt åker du däremot på 2 minuspoäng. Om du till exempel har fem ananaser och en apelsin men ingen vattenmelon får du 10 + 0 – 2 = 8 poäng.
Uppföljaren Sushi Go Party!
Sushi Go Party! för fler spelare och mer variation.

Hur ska du välja mellan Sushi Go! och Sushi Go Party!?

Vi gillar båda spelen, men kan se att de passar olika personer och i olika situationer.

Sushi Go Party! tar lite mer plats och är något mer komplicerat, men den större utmaningen och att det går att variera så mycket gör att åtminstone vi kan spela det många gånger utan att tröttna.

Sushi Go! är inte lika varierat, men har istället fördelarna att det går snabbt att lära sig och att det är lätt att ta med sig.

Vår rekommendation blir därför att välja båda.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.